Recht voor ú

Het belang van Zorgcentra na Seksueel Geweld.

In het programma Pano van 2 maart was er aandacht voor de problematiek rond het thema verkrachtingsdrugs in het uitgaansleven. Dit fenomeen heet spiking: slachtoffers worden hierbij gedrogeerd door drugs in hun drankje tijdens een avondje uit. In de loop van deze reportage kwamen de “Zorgcentra na Seksueel Geweld” en hun rol ook uitgebreid in beeld.

Inleiding

Elke week is er in ons land één aangifte van verkrachting mét drugs. Dit maakt een verkrachtingszaak alleen maar complexer. Het is dan ook van uiterst belang dat een slachtoffer op de juiste manier wordt opgevangen. Wat wanneer je als slachtoffer totaal geen idee meer hebt van wat er juist gebeurd is? Wat moet je dan aangeven?

De Zorgcentra na Seksueel Geweld vangen slachtoffers op. In dergelijk zorgcentrum is alles afgestemd op het welzijn van het slachtoffer én het verzamelen van DNA-materiaal en dit onder één dak.

Wat?

De Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden gespecialiseerde, multidisciplinaire zorg aan slachtoffers na seksueel geweld. Deze centra zijn toegankelijk voor alle slachtoffers, ongeacht leeftijd, gender, etc.

Opgeleide verpleegkundigen werken samen met tal van specialisten, zoals gynaecologen, spoedartsen en psychiaters.

Het zorgcentrum biedt de eerste opvang, uitleg en advies voor slachtoffers van seksueel geweld. Het slachtoffer krijgt de nodige medische zorgen en psychologische ondersteuning. Er kan eventueel ook meteen een forensisch onderzoek plaatsvinden.

Er bestaat ook een mogelijkheid om een klacht neer te leggen bij de politie, die eveneens aanwezig is in het zorgcentrum.

Waarom?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de slachtoffers van seksueel geweld geen klacht wenst neer te leggen en niet weet waar ze de nodige zorg kunnen krijgen. De zorgcentra zijn gecreëerd om het aangiftecijfer van seksueel geweld te verhogen, slachtoffers te begeleiden en de nodige zorg te bieden.

Voor wie?

Alle slachtoffers van seksueel geweld kunnen 24/7 terecht in alle anonimiteit en vertrouwelijkheid in het zorgcentrum. Ook als vriend of vriendin, partner of familielid van een slachtoffer van seksueel geweld kan je in het zorgcentrum terecht voor advies of psychologische ondersteuning.

Besluit

Het is belangrijk dat slachtoffers van seksueel geweld de weg vinden naar De Zorgcentra voor Seksueel Geweld. Zeker in het geval van spiking, waar het slachtoffer zich vaak niets of weinig herinnert, is het sporenonderzoek en verzamelen van bewijzen essentieel. Als slachtoffer kan je in vijf zorgcentra terecht: Antwerpen, Brussel, Luik, Charleroi en Gent.

Ons team van familie- en strafrechtspecialisten staat klaar om slachtoffers eveneens juridisch hierin te begeleiden.

tags