Recht voor ú

Intrafamiliaal geweld: wat als het niet meer veilig is ‘in je kot’?

De corona-pandemie zorgt ervoor dat we vaak met het hele gezin thuis zijn. Helaas brengt dit een stijging in het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld met zich mee.

Sinds maart 2020 worden we massaal gevraagd om ‘in ons kot te blijven’ en ons sociaal leven tot een minimum te beperken om zo de verspreiding van het coronavirus terug te dringen.

Er wordt opgeroepen om het thuis gezellig te maken en te genieten van het gezin en elkaar.

Maar wat als je ‘kot’ net datgene is dat je wil ontvluchten? Wat als je in je ‘kot’ helemaal niet veilig bent? Wat als zaken uit de hand dreigen te lopen?

De impact van de strenge corona-maatregelen is enorm. Tijdens de eerste lockdown zagen we het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld zeer sterk stijgen.

Intrafamiliaal geweld komt voor in alle lagen van de bevolking en maakt geen onderscheid naar rang of stand.

 

Vrijdag 20 november 2020 werd door de federale ministerraad het nieuwe actieplan tegen intrafamiliaal geweld voorgesteld.

De federale regering wil hiermee een krachtig signaal geven : intrafamiliaal geweld ( psychologisch, fysiek of seksueel ) is ernstig, mag niet geminimaliseerd worden en moet bespreekbaar zijn. Slachtoffers en daders moeten weten dat er hulp bestaat en de weg naar de hulpverlening vinden.

Wanneer geweld plaatsvindt in de familiale kring en de “veilige thuis” volledig overhoop wordt gezet, heeft dit een ontzettende impact: psychisch wordt zwaar geleden, vanzelfsprekende relaties vallen weg, meermaals komt een gezinslid in de gevangenis terecht, er is een grote financiële impact, enz.

Ook juridisch zijn er grote gevolgen, niet alleen op familiaal vlak maar ook strafrechtelijk.

Zowel op strafrechtelijk als familiaal vlak vereist dit een doordachte aanpak: strategische beslissingen op strafgebied hebben een impact op het familiale en omgekeerd. Onze specialisatie in beide domeinen biedt een grote meerwaarde.

 

 

Indien u of iemand in uw omgeving geconfronteerd wordt met feiten van intrafamiliaal geweld kan u steeds terecht bij de hulplijn 1712, www.1712.be

Daarnaast staat ook ons team van gespecialiseerde advocaten klaar om u hierin verder te begeleiden.

Hebt u een vraag over de blog, wenst u een advies te bekomen of een afspraak te maken, contacteer ons dan via onderstaande knop.