Recht voor ú

Verblijfsregeling in tijden van Corona en lockdown

We bevinden ons in onzekere tijden. De ene maatregel is nog niet goed en wel van kracht of de volgende komt er al aan. Mensen worden verzocht om de contacten te beperken tot de leden van het kerngezin, maar wat als je gescheiden bent en je kind heen en weer moet tussen beide ouders?

Op deze vraag bestaat geen pasklaar antwoord. Elke situatie is anders, maar we proberen jullie in deze blog toch wat meer wegwijs te maken en een zo goed mogelijk antwoord te geven op de problemen die de kop kunnen opsteken de komende dagen en weken.

1. Wat is het kerngezin?

Wanneer 2 ouders samenleven, is het antwoord duidelijk. Het kerngezin bestaat uit de personen die samen op hetzelfde adres wonen, m.a.w. mama, papa en de kindjes.

Bij niet samenwonende ouders ligt dit anders.

Kinderen houden hoofdverblijf bij de ene ouder en staan op dit adres ingeschreven, maar verblijven in meer of mindere mate ook bij de andere ouder.

Een kind behoort tot het kerngezin van beide ouders, ongeacht het adres van officiële inschrijving.

2 . Is de verplaatsing tussen het kerngezin bij mama en dat van papa een toegelaten verplaatsing?

Er worden een aantal verplaatsingen opgesomd in de richtlijn van de Veiligheidsraad die als noodzakelijk worden gezien en dus toegelaten.

Het halen en brengen van de kinderen wordt niet vermeld, wat onmiddellijk vragen doet rijzen.

Vlaams minister-president Dhr. Jambon verduidelijkt vandaag in een persinterview:  “Op alles binnen gezinsverband bestaat geen verbod. Ook bij een ‘uiteengerukt gezin’ om het zo te zeggen. Maar ook bij de overdracht van het kind : geen handen geven, geen kussen, maak het zo kort mogelijk, en dan terug naar huis

Het antwoord is duidelijk : de huidige maatregelen staan de wissel tussen beide kerngezinnen niet in de weg en geven aan de ouders geen vrijgeleide om omgangsregelingen niet meer toe te passen en kinderen bij zich te houden.

Wij kunnen dit standpunt enkel toejuichen.

3. Wat als het kind of een van de ouders ziek is?

Communicatie tussen ouders die niet samenleven is vandaag meer dan ooit belangrijk.

Als je ziek bent, is het beter om het kind bij de andere ouder te laten die niet ziek is.

Is je kind ziek, beslis je samen. De wissel laten doorgaan zal mijn inziens onvermijdelijk een quarantaine in beide gezinnen tot gevolg hebben om verdere besmetting te voorkomen.

De huidige gezondheidscrisis mag absoluut geen vrijgeleide worden voor ouders om de verblijfsregeling niet te respecteren.

Kinderen hebben regelmaat en structuur nodig. Nu dit in het alledaagse leven is weggevallen, is het meer dan ooit belangrijk dat de structuur van de verblijfsregeling– in de mate van het mogelijke – behouden blijft.

Een portie gezond verstand wordt verwacht van ieder van ons.

Heb je na het lezen van deze blog nog een vraag, aarzel niet om ons te contacteren.  Advox Advocaten kan u met raad en daad bijstaan, waarbij rekening wordt gehouden met de opgelegde social distancing. U kan ons dagelijks telefonisch en/of via videoconferentie bereiken voor verdere vragen.

Auteur: Stephanie Dekkers
Advocaat | Praktijkassistent Instituut familierecht en jeugdrecht KU Leuven