Recht voor ú

Bankgift laten registreren? Nu ook online!

In principe moet een schenking, om geldig te zijn, steeds gebeuren via een notariële akte. In sommige gevallen wordt hierop een uitzondering aanvaard, bijvoorbeeld voor een bankgift. Sinds 1 mei 2022 kan je dit ook zelf online.

Wanneer?

In principe moet een schenking, om geldig te zijn, steeds gebeuren via een notariële akte. In sommige gevallen wordt hierop een uitzondering aanvaard, bijvoorbeeld voor een bankgift.

Een bankgift (overschrijving van rekening naar rekening) kan na de uitvoering van de overschrijving worden bevestigd in een ‘pacte adjoint’. In dit document bevestigen schenker en begiftigde dat de schenking werd uitgevoerd en aan welke voorwaarden dat gebeurde. Als er voorwaarden aan de schenking worden gekoppeld, is het aangewezen om deze voor de uitvoering van de overschrijving al te melden aan de begiftigde.

In principe is op zo’n schenking geen schenkbelasting verschuldigd en kan je de gelden dus kosteloos van schenker naar begiftigde laten overgaan.

Bij een overlijden van de schenker binnen de drie jaar na het uitvoeren van een schenking, zal er wel erfbelasting verschuldigd zijn door de begiftigde.

De tarieven van de erfbelasting liggen in de meeste gevallen aanzienlijk hoger dan deze van de schenkbelasting. Het kan daarom nuttig zijn om een bankgift toch te laten registeren en hierop de verschuldigde schenkbelasting te betalen.

Hoe?

Sinds 1 mei 2022 kan je zo’n bankgift zelf online registreren via MyMinFin.

Dit heeft als grote voordeel dat het een erg snelle en makkelijke manier is en toelaat om nog op de valreep (bij een nakend overlijden) tot registratie over te gaan.

Alternatieven

Een bankgift kan nog steeds worden geregistreerd per post of door een afspraak te maken op het kantoor Rechtszekerheid.

Een andere mogelijkheid is om de schenking van roerende goederen te doen bij notariële akte. De notaris zal de akte automatisch ter registratie aanbieden, waardoor er schenkbelasting verschuldigd is.

Voor onroerende goederen is dit zelfs verplicht.

Besluit

Met de online registratie heb je een mogelijkheid om tot snelle registratie van een bankgift over te gaan. De precieze formulering van de ‘pacte adjoint’ en een goed overleg van de timing is hier cruciaal.

Heb je hierover verdere vragen? Ons team van specialisten staat voor u klaar.

tags