Wat is een alcoholslot?
Een alcoholslot is een klein technisch toestel dat verbonden wordt met de startmotor van je voertuig. Voor je kan starten, moet je in het alcoholslot blazen. Het toestel meet dan de hoeveelheid alcohol in je adem. Als die hoeveelheid groter of gelijk is aan 0,2 promille alcohol in je bloed dan zal de motor niet starten.
Het alcoholslot bestaat meestal uit twee delen: een handset (het deel waarin geblazen wordt, met een mondstuk) en een controle-unit die de startblokkering van het voertuig aanstuurt.
Alle startpogingen worden geregistreerd door het apparaat: het slaat data op zoals datum, tijd, het gemeten alcoholgehalte en of de poging slaagde of geblokkeerd werd. Die gegevens zijn versleuteld en kunnen later worden uitgelezen door bevoegde instanties of begeleiders in het programma.
Kortom, een alcoholslot is ontworpen om dronken bestuurders letterlijk aan de kant te houden, terwijl nuchtere bestuurders wel gewoon de auto kunnen gebruiken.
Wanneer wordt het opgelegd?
In België wordt een alcoholslot door de strafrechter opgelegd bij ernstige gevallen van rijden onder invloed.
De wetgeving is in 2018 verstrengd zodat deze maatregel veel vaker als verplichte sanctie geldt. Samengevat zijn dit de belangrijkste situaties:
- Zeer hoge alcoholintoxicatie (≥ 1,8‰ bloedalcoholgehalte): Ter indicatie zijn dit ongeveer 10 standaardglazen bier of wijn binnen twee uur tijd. Hierbij krijgt de veroordeelde verplicht een alcoholslot. Tenzij de rechter oordeelt dat het opleggen van een alcoholslot in het concrete geval geen gepaste sanctie vormt. Een dergelijke afwijking moet steeds uitdrukkelijk en gemotiveerd in het vonnis worden verantwoord.
- Recidive zware drinker (herhaling ≥ 1,2‰ binnen 3 jaar): Hier is een alcoholslot altijd verplicht. Dit gaat bovendien gepaard met minstens 3 maanden rijverbod en het opleggen van verplichte herstelexamens (theoretisch en praktisch rijexamen, medische en psychologische testen).
- Andere zware alcoholovertredingen (vanaf 0,8‰ en bij dronkenschap): In deze gevallen is het alcoholslot niet verplicht, maar een facultatieve bijkomende straf: de rechter zal per geval beoordelen of het gepast is.
- Bijzondere gevallen: Ook bij bepaalde ernstige inbreuken gelinkt aan alcohol of misbruik van vertrouwen kan een alcoholslot worden opgelegd. Bijvoorbeeld, wie weigert een ademtest, ademanalyse of bloedproef te ondergaan na een indicatie van dronkenschap. Ook iemand die als begeleider van een lerende bestuurder (zoals een ouder naast een leerling-chauffeur) zelf onder invloed is, of iemand die zijn rijbewijs niet tijdig afgeeft en toch blijft rijden na een positieve alcoholtest, kan door de rechtbank gesanctioneerd worden met een alcoholslot.
Het begrip ‘dronkenschap’ wordt in de wet niet expliciet gedefinieerd. In de rechtspraak wordt er echter enige invulling aan gegeven. Zo wordt in verband met artikel 35 van de Wegverkeerswet (gecoördineerde wet van 16 maart 1968) gesteld dat met een ‘staat van dronkenschap’ wordt bedoeld: de toestand waarin een persoon niet langer het voortdurende beheer over zijn handelingen heeft, zonder dat hij noodzakelijk het bewustzijn verliest. Dronkenschap is dus geen echt meetbare waarde. De rechter zal soeverein oordelen of het al dan niet om dronkenschap gaat.
Duur van de maatregel
Een alcoholslot wordt steeds opgelegd voor een bepaalde termijn. In de meeste gevallen legt de rechter het op voor minstens 1 jaar en maximaal 3 jaar. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het ook levenslang worden opgelegd.
Praktisch
De praktische keerzijde van het alcoholslot is het forse kostenplaatje voor de overtreder. Alle kosten van installatie, huur en begeleiding zijn namelijk voor de bestuurder zelf. En die kunnen hoog oplopen: recentelijk wordt het totaalbudget voor één jaar alcoholslot geschat op ongeveer €3.500 à €4.000.
Uw advocaat kan bij de rechter bepleiten dat (een deel van) deze kosten in mindering wordt gebracht op de geldboete. Wenst u hierover meer informatie, contacteer ons gerust op 03/633.30.77.