Recht voor ú

FIETSERS IN HET VERKEER: OOK FIETSERS KUNNEN GESTRAFT WORDEN

Uit recente cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden blijkt dat vorig jaar in ons land ruim 12.000 fietsers beboet werden. Het gevoel van straffeloosheid bij de fietsers is m.a.w. onterecht.

Een fietser is een zogenaamde zachte weggebruiker. Dit betekent dat je als fietser heel wat rechten hebt, maar zeker ook een aantal plichten. Vooral deze plichten zijn niet altijd gekend.

Nochtans is de wetgever hieromtrent klaar en duidelijk: een fietser is in het kader van de Wegverkeerswet ook een bestuurder, zodat voor de strafbaarstellingen geen onderscheid wordt gemaakt tussen automobilisten en andere bestuurders, zoals o.a. fietsers.

De aard van de vastgestelde overtredingen zijn legio: technische eisen (vb. fietsverlichting), negeren van verkeerslichten, GSM achter het (fiets)stuur, beluisteren van muziek, vervoer van passagiers, zebrapad oversteken, rijden zonder handen, plaats op de rijbaan, geïntoxiceerd en/of dronken rijden, …

Wanneer je een overtreding met de fiets begaat, pleeg je een strafbaar feit, waarvoor een geldboete wordt opgelegd. In geval van bepaalde overtreding (bv. intoxicatie en/of dronkenschap op de fiets) riskeert u zelfs een rijverbod, het afleggen van herstelexamens én een alcoholslot.

In de meeste gevallen is die bestraffing buiten proportie en schiet ze haar doel, namelijk het bevorderen van de verkeersveiligheid, voorbij. Zo pleit de Fietsersbond voor een bestraffing die in lijn ligt met het risico dat veroorzaakt wordt door het niet respecteren van de verkeersregels.

Tot op heden zal u er alleszins rekening mee moeten houden dat u zelfs op twee wielen niet alleen aan dezelfde verkeersregels bent gehouden, maar dat u ook aan dezelfde bestraffing onderworpen bent als automobilisten. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Voorzichtigheid op de fiets is dus de boodschap!

 

Zit je met een vraag over de strafmaat van overtredingen met de fiets of heb je een andere juridische vraag? Aarzel dan niet om Advox Advocaten te contacteren.

 

 

Meer informatie? 

Hebt u vragen of bent u gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank.

Advox Advocaten helpt u hier graag bij verder.

U kan ons steeds vrijblijvend contacteren via secretariaat@advox.be of 03/633.30.77.