Recht voor ú

Gebruik van de GSM achter het stuur – controles in Antwerpen

Uit recente cijfers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde blijkt dat – ondanks de talrijke sensibiliseringscampagnes van de afgelopen jaren – er nog te veel mensen hun GSM gebruiken achter het stuur.

Nochtans wordt bij artikel 8.4 van de Wegcode bepaald dat behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, de bestuurder geen gebruik mag maken van de draagbare telefoon die hij in de hand houdt.

Indien de GSM in een smartphonehouder zit, mag je hem dus wel gebruiken, zowel als GPS als om te bellen, dit evenwel zonder dat u de GSM mag aanraken terwijl u aan het rijden bent.

In de provincie Antwerpen zullen deze week door de lokale politiezones, de scheepvaartpolitie en de wegpolitie extra controles uitgevoerd worden op het gebruik van de GSM achter het stuur.

Het gebruik van de GSM achter het stuur is een overtreding van de 2de graad. Wie betrapt wordt, krijgt normaal een boete van 116 €. Enkel indien die boete niet betaald wordt, wordt de overtreder gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank.

Wie deze week echter betrapt wordt, zal meteen gedagvaard worden om voor de Politierechtbank te verschijnen. De overtreder riskeert dan veroordeeld te worden tot een geldboete van 240 € en een rijverbod van 8 dagen. De gerechtskosten lopen daarbij al snel op tot boven de 200 €.

Het initiatief van deze extra controles komt van provinciegouverneur Cathy Berx en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Ook het Parket wenst een duidelijk signaal te geven aan de overtreders.

U bent dus gewaarschuwd. Laat u niet verleiden tot het gebruik van de GSM achter het stuur!

 

Meer informatie?

Hebt u vragen of bent u gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank, contacteer ons dan gerust via secretariaat@advox.be of 03/633.30.77.