Recht voor ú

Opening nieuw Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Antwerpen

De Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld (Brussel, Gent, Luik en Antwerpen) bieden gespecialiseerde, multidisciplinaire zorg aan slachtoffers na seksueel geweld. Deze centra zijn toegankelijk voor alle slachtoffers, ongeacht hun leeftijd, gender, etc.

Opening nieuw Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Antwerpen

Vandaag, 10 november 2021, opende het vierde Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Brussel, Luik en Gent hadden al een centrum, vandaag opent er één in Antwerpen.

Wat?

De Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld bieden gespecialiseerde, multidisciplinaire zorg aan slachtoffers na seksueel geweld. Het is toegankelijk voor alle slachtoffers, ongeacht hun leeftijd, gender, etc.

Opgeleide verpleegkundigen werken samen met tal van specialisten, zoals gynaecologen, spoedartsen en psychiaters.

Het zorgcentrum biedt de eerste opvang, uitleg en advies voor slachtoffers van seksueel geweld. Het slachtoffer krijgt de nodige medische zorgen en psychologische ondersteuning. Er kan eventueel ook meteen een forensisch onderzoek plaatsvinden.

Er bestaat ook een mogelijk om een klacht neer te leggen bij de politie, die eveneens aanwezig is in het zorgcentrum.

Waarom?

De zorgcentra na seksueel geweld kennen een pril bestaan, het eerste centrum werd opgericht in 2017. Vandaag is het vierde zorgcentrum geopend in Antwerpen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 90% van de slachtoffers van seksueel geweld geen klacht wenst neer te leggen en niet weet waar ze de nodige zorg kunnen krijgen. De zorgcentra zijn gecreëerd om het aangiftecijfer van seksueel geweld te verhogen, slachtoffers te begeleiden en de nodige zorg te bieden.

Voor wie?

Het is belangrijk om als slachtoffer van seksueel geweld meteen hulp te zoeken. Slachtoffers kunnen 24/7 terecht in alle anonimiteit en vertrouwelijkheid in het ZSG.

Het is bewezen dat slachtoffers, die een allesomvattende zorg krijgen, zoals in deze zorgcentra, een grotere kans hebben op herstel. Ook verkleint dit de kans om opnieuw slachtoffer te worden.

Ook als vriend of vriendin, partner of familielid van een slachtoffer van seksueel geweld kan je in het Zorgcentrum terecht voor advies of psychologische ondersteuning.

Besluit

Seksueel geweld en het seksueel strafrecht zijn zeer actuele onderwerpen vandaag de dag. Het seksueel strafrecht is volop in ontwikkeling, onder meer onder impuls van het wetsontwerp van de federale regering ter hervorming van dit seksueel strafrecht.

Binnen deze hervormingen en ontwikkelingen kadert ook het ontstaan van de Zorgcentra voor Seksueel Geweld. Immers is gebleken dat er duidelijk nood is aan gecentraliseerde zorg voor slachtoffers. Als slachtoffer kan je intussen in het vierde zorgcentra terecht. Het zorgcentrum in Antwerpen kan je vinden in het UZA, gelegen te Edegem, Drie Eikenstraat 655.

Het initiatief heeft als doel om slachtoffers van seksueel geweld te begeleiden en hen de controle terug te geven, die ze juist zijn kwijt geraak door het seksueel geweld.

Onze specialisatie in het familie- en strafrecht bieden een grote meerwaarde. Ons team staat klaar om slachtoffers eveneens juridisch hierin te begeleiden.

Anouck Paquier & Emilie Fontijn

tags