Recht voor ú

Regres door de verzekeraar

Recent kwam het nieuws dat de chef-kok Nick Bril door zijn eigen verzekeraar is gedagvaard naar aanleiding van een ernstig verkeersongeval in januari 2024. Deze zaak brengt interessante aspecten van het verkeers- en verzekeringsrecht naar boven. Waarom werd deze procedure nu al opgestart alvorens het strafonderzoek is afgerond? Kan de verzekeraar haar uitbetalingen die ze doet aan het slachtoffer terugeisen van de chef?

Op 4 september moet Nick Bril voor de politierechtbank verschijnen in verband met het ongeval waarbij hij in januari 2024 onder invloed van alcohol over een medewerker, Joe Claridge, reed. Het slachtoffer liep hierbij zeer ernstige verwondingen op. De chef werd gedagvaard door zijn autoverzekeraar, Zurich Insurance Company, die een procedure opstartte voor de Politierechtbank om de schade in hoofde van het slachtoffer te kunnen vastleggen.

In deze procedure zal de Politierechtbank geen uitspraak doen over de schuld of de straf van de chef. Vooraleer daarover uitspraak kan gedaan worden moet het strafrechtelijk onderzoek afgerond zijn. De procedure, die nu door de verzekeraar werd opgestart, heeft als doel om een gerechtsarts aan te stellen om de lichamelijke schade van het slachtoffer in kaart te brengen. De verzekeraar van de chef zal deze schade immers aan het slachtoffer moeten uitbetalen.

Losstaand van de aansprakelijkheid zal het slachtoffer als zwakke weggebruiker conform artikel 29bis WAM namelijk recht hebben op de vergoeding van zijn lichamelijke schade en eventuele kledijschade. Het is de verzekeraar van het voertuig van de chef die het slachtoffer zal vergoeden, maar de verzekeraar kan op haar beurt trachten om (een deel van) haar uitgaven te verhalen op de chef (regresrecht).

Het regresrecht van de verzekeraar geldt enkel in bepaalde gevallen, zoals wanneer de bestuurder een ongeval veroorzaakt heeft onder invloed van alcohol. Het volstaat hierbij niet dat de bestuurder een promillage boven de wettelijke grens had. De verzekeraar moet bewijzen dat de bestuurder in staat van dronkenschap was op het moment van het ongeval. De bestuurder moet dus een hoge graad van alcoholintoxicatie en uiterlijke kenmerken vertonen die deze hoge alcoholinname bevestigen (bv. wankele gang, bloeddoorlopen ogen, spreken met dubbele tong, …). Daarnaast moet de verzekeraar bewijzen dat het ongeval is ontstaan als gevolg van deze staat van dronkenschap en dat er bijgevolg een causaal verband aanwezig is. Van zodra de verzekeraar dit kan bewijzen, kan zij een regres uitvoeren. Dit regres is beperkt tot een wettelijk plafond van 31.000 euro.

Of de chef zich effectief in staat van dronkenschap bevond en of hierdoor het ongeval werd veroorzaakt, zal pas na afronding van het strafonderzoek in een afzonderlijke procedure beslist worden. Het is dus nog niet zeker dat de verzekeraar regres zal kunnen uitoefenen.

Alleszins zal de procedure die thans werd ingeleid door de verzekeraar de lichamelijke schade van het slachtoffer in kaart brengen, wat kan oplopen tot miljoenen euro’s. De verzekeraar zal in het beste geval 31.000 euro van deze uitgaven kunnen terugvorderen van de chef.

Hebt u vragen over dit onderwerp? Contacteer dan gerust Advox Advocaten via secretariaat@advox.be of telefonisch 03/633.30.77.